Изработка на сайт с Custom CMS или с готова платформа?


Предстои Ви изработка на онлайн магазин или сайт и възниква въпросът коя платформа да изберете?

Вариантите пред Вас са да изберете готова платформа като Wordpress, OpenCart, Drupal, Joomla, друго Open Source решение или Custom CMS уеб сайт.
Статистиката показва, че Wordpress е една от най-често избираните платформи при изработване на сайтове.

Със сигурност да се спрем на подобен избор би трябвало да има своите основателни причини.

Защо уеб сайт с Wordpress? Доводите са следните:

- лесно се инсталира на сървър. Даже не е нужно да сте програмист за да се справите с инсталацията.
- има огромен брой готови теми и плъгини, които могат да се използват и да разширят функционалността на уеб сайта.
- ниската цена за изработка на сайт. Въпреки, че много колеги спекулират и цената, която плащате е равна, а в някои случаи и много по-висока от тази на къстъм сайт.
- има SEO плъгини за постигане на добро оптимизиране на сайтове.
- административният панел позволява да добавяте и промяняте съдържание и продукти в случай, че сайтът е онлайн магазин

Защо тогава се предлагат Custom CMS сайтове? Тук също има достатъчно причини за този избор:

- такъв тип платформа отговаря на 100% на Вашите изисквания като функционалност без нищо излишно.
- бърза реакция при нужда от поддръжка от страна на разработчика уеб сайта. Това се отнася основно за фирми за изработка на сайтове, а не за проекти правени в свободното време.
- добавяне и промяна на функционалности, според изискванията и нуждите Ви.
- бързодействие на контролният панел за управление на съддържанието
 

Предимства и недостатъци на двата вида платформи

Ще се спрем по-подробно на всички аспекти при изработка, ползване и управление.

Сигурност на сайтове

Готови платформи
Най-големият недостатък на Wordpress, OpenCart и останалите CMS-и е фактът, че са Open Source и всеки хакер има достъп до този код, като и до кода на многото безплатни плъгини. Wordpress е най-често пробиваната система. Открие ли се възможност за пробив, то неминуемо се използва за достъп до база данни и изтриване и подмяна на съдържание. Предполагам много от вас са виждали екран:
"The site ahead contains malware". Включително и антивирусните програми разпознават подобни заразявания.
Ниското ниво на сигурност може да ви навреди в дългосрочен план като репутация на фирмата ви и в класирането в резултатите на Google.

Custom CMS
Кодът на къстъм сайтовете е недостъпен за недроброжелатели, което минимизира вероятността да бъдете "хакнати" при спазване на правилните практики за изработка на сайт. При подобен минимален риск вероятността в сайта ви да се появи нежелано съдържание и чужди линкове клони към нула.

SEO оптимизация на сайтове

Готови платформи
Благодарение на готови плъгини за оптимизация на сайт се постигат резултати. Особено в ниша, в която няма голяма конкуренция сайтът ви бързо ще се появи в резултатите на Google. Тези плъгини разчитат на правилна математическа логика за дължина на мета заглавие, описание и съдържание на страницата. Бързината на готовите платформи обаче трудно може да бъде увеличена, което е фактор за добра SEO оптимизация на сайт.

Custom CMS
Тук липсват подобни плъгини, но това не означава, че няма автоматизиране на оптимизацията на сайта. Следва да се поръча и добави при изработването на уеб сайта. Естествено, че както и при Open Source платформите за да се постигнат добри резултати е добре да се обърнете за SEO услуга към специалист.
 

Гъвкавост

Готови платформи
Вече се предлагат огромен брой теми и плъгини, на ниска цена. Ще имате възможност да използвате почти всичко нужно за обикновен уеб сайт и то на момента.

Custom CMS
Няма ограничения за изработка на функционалност, но тук основният фактор при сайтовете е цената за изработка. Почти всичко трябва да се започне от нула, което влияе на времето за направа.
 

Поддръжка на онлайн магазин и сайт

Готови платформи
В повечето време няма нужда от специфична техническа поддръжка, освен когато се актуализира версия на платформата и плъгини. За съжаление голяма част от създадените сайтове използват безплатни плъгини и при почти всеки Update се наблюдават бъгове, който могат да доведат до временно спиране на работата на сайта до отстраняване на проблема. В случай, че използвате Wordpress, платените версии са за предпочитане, тъй като имат бързи обновявания.

Custom CMS
Уеб сайт с нормална функционалност (сайт визитка, корпоративен или новинарски уеб сайт) почти няма нужда от подобна поддръжка. Естествено това не важи за онлайн магазини, сайтове за резервациии и други с по-сложна функционалност. Но тук възможни проблеми водещи до спиране на функционалност са в пъти по-малко в сравнение с готова платформа.
 

Лесно използване

Готови платформи
Готовите платформи предлагат сравнително лесно използване на контролният панел за управление на съдържанието. Освен това им много туториали и видеа в YouTube как да използвате и попълвате текстове, изображения продукти, постове и други

Custom CMS
Задължително разработчика трябва да ви обучи за работа с CMS-а. В повечето случаи къстъм платформите са интуитивни и лесни за научаване. Но няма да намерите готови материали в интернет.
 

Цена за изработка на сайт

Готови платформи
Това са бюджетни проекти и цената няма как да е висока. Готовите теми се инсталират достатъчно бързо и в рамките на ден - два всичко е готово и конфигуриране.

Custom CMS
Повечето фирми изработващи сайтове имат подготвени основни модули, но въпреки всичко е нормално да отнеме повече време. А както знаете цената се формира от времето, което е нужно за изработването на сайта или онлайн магазина. Това естествено прови по-скъп подобен проект.


 

ИЗВОД

Wordpress, OpenCart и останалите Open Source платформи са подходящи ниско бюджетни проекти като изработка на малки онлайн магазини, информативни сайтове, лендинг страници. За един стартиращ бизнес е добър вариант уеб сайт на ниска цена. Но не трябва да се пренебрегват факторите като сигурност и защита.

Доброто SEO оптимизиране на онлайн магазини и сайтове не зависи от плъгините, те дават началото. След началото идва истинската работя, която ще ви постави пред конкуренцията. А за това се изискват знания и постоянство без значение платформата.

Лично на мен не ми харесва идеята в контролният панел да има излишни функционалности и менюта, които не се използват никога и затрудняват навигацията и ориентирането.
А функционалност, от която имаме нужда да липсва, защото е сложно да се реализира като например различни роли с нива на достъп за индивидуални потребители.
При готовите платформи този процент е над 70%, а в къстъм решенията е 0%

За интернет магазини не на последно място е бързодействието за конфигуриране на продуктовия католог и добавянето на цени за продуктите. Готовите плъгини не работят с висока скорост.

Ако търсите сигурен и бърз уеб сайт с удобен за използване контролен панел, проучете пазара. Изпратете и запитване за оферта и цена за изработка на сайт с къстъм платформа. Със сигурност ще се изненадате приятно след като сравните цените!


Оставяме на Вас да изберете каква да е изработката на Вашият уеб сайт да е с Custom CMS или с Wordpress.
bg en
Всички права запазени ® 2024
Този сайт използва бисквитки.