Риспонсив дизайн или мобилна версия

Интернет мрежата и мобилните устройства продължават да се развиват, а многообразието им да се размножава, и се налага, всички ние да свикнем с новостите,  да се адаптираме все по-бързо и по-гъвкаво към новите технологии. Интернет се превърна в основен източник на информация, комуникация и бизнес среда.

Ученици, потребители, хора използващи онлайн магазин за електронна търговия или друг вид бизнес консумират тази информация, употребяват активно интернет средата и това се отразява на технологиите и за уеб дизайн на сайтове.
Налага се сайтовете да се използват не само на настолен монитор (компютър), а и на мобилни устройства. Затова типичните уеб сайтове, с уникален дизайн се превръщат в непрактични и с тромава архитектура.

Започват се разговори и консултации с  всяка фирма за изработка на уеб сайтове, как може на екрана на монитор или лаптоп сайтът да изглежда перфектен, а на мобилно устройство не.?!
 
Виждали ли сте уеб сайт, който не е пригоден за мобилна версия, как менютата се сблъскват, или застават едно върху друго и става невъзможно да се кликне?!

Решението е мобилна версия на уеб сайт или responsive дизайн.
 
Да, но кое? И защо?
 
За да можем да преценим коя от двете нови технологии ще ни е по-полезна необходимо е да си изясним значението им. Тези две думи, през последните години се използват много, с повод и без, с частични знания или интуитивно. Но знаем ли какво точно означават?!

Ще се опитам с простички думички да обясня:

Риспонсив дизайн (responsive design) или наричан още адаптивен дизайн е нова технология, стил на дизайн, с чиято помощ сайтът се приспособява към всички нови устройства  (мобилни телефони, таблети, настолни компютри и др.) и техните различни резолюции на екрана, който почти със скоростта на светлината се развиват и множат. Това е един вид умен сайт, който разпознава устройството през което се отваря и пренарежда визията на сайта, така, че да изглежда подреден, симетричен и лесен за използване от потребителите.

При респонсив дизайн, обикновено уеб сайтът се програмира изцяло отначало. Изисква се повече време, подготовка и тестове за и на различни устройства.

Какво всъщност представлява мобилната версия на уеб сайт? По принцип това е алтернативна версия на вашият уеб сайт, който е пригоден за използване на смартфони или подобни мобилни устройства. Днешните мобилни устройства са предимно базирани на докосване. В сравнение с настолните и преносимите компютри, те имат малки екрани с ограничена разделителна способност на екрана. Затова мобилната версия на вашият уеб сайт е друг вид сайт, олекотен и с оптимизиран за мобилната среда код, съобразена с наложени ограничения. До него се достига чрез препратка.
 
Мобилна версия може да има различно съдържание от пълната.
 
Кое от двете е правилно да се избере, разберете в следващата ни статия!

bg en
Всички права запазени ® 2024
Този сайт използва бисквитки.